Jaarverslag 2019

#5cbacc

In 2019 introduceerden we Varen voor Sophia. Een parade van 23 schepen op de Maas gevuld met relaties in actie voor het goede doel.

left
Varen voor Sophia
aan
#37B1C9

Op donderdagavond 18 april 2019 was het zover. Een spectaculaire schepenparade was te zien op de Rotterdamse Maas. Prachtige schepen, waaronder varend monument ‘de Helena’, oud-directievoertuig ‘de Maze’, zeilcharterschip ‘Zeeland’ en de Pannenkoekenboot, gingen volle vaart vooruit om geld op te halen voor de kinderen in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. Er werden op ieder schip loten verkocht door vrijwilligers van onze Stichting en op veel schepen werden naar eigen initiatief nog aanvullende acties georganiseerd met als doel; zo veel mogelijk donaties voor het Sophia Kinderziekenhuis.


Op Raderstoomboot ‘de Majesteit’ konden patiënten met hun ouders meegenieten van dit bijzondere schouwspel. Met elkaar stonden we tijdens de vaart extra stil bij de kleine helden en heldinnen van het Sophia Kinderziekenhuis. Zij ervaren vaak dagelijks hoe het is om te leven met hun beperking of ziekte en verdienen het zo om het ziekzijn even te kunnen vergeten.

Wilt u op de hoogte blijven van Varen voor Sophia? Houd dan de website in de gaten of neem contact op met Mariska Kavelaar.

Bekijk hier de aftermovie van Varen voor Sophia 2019.

Terugblik 2019: Het Kinderhersencentrum centraal

2019 was een prachtig jaar voor de Stichting Vrienden van het Sophia. In juni zijn we gestart met een campagne voor de werving voor de realisatie van het Kinderhersencentrum en daarbinnen de realisatie van een Kinderhersenlab. Patiënten en hun verhaal stonden centraal in de campagne (2019-2020) die maar liefst 3,2 miljoen genereerde en veel aandacht voor de start van het Kinderhersencentrum. Deze was daarmee meer dan succesvol. Eigen acties en acties van derden droegen hieraan bij. Maar ook de oprichting van een speciale Foundersclub.Vaste eigen acties
De inkomsten uit eigen acties en evenementen stegen licht ten opzichte van het jaar ervoor. De opbrengst van Sporten voor Sophia steeg wederom naar een recordhoogte. Er werd gesport voor op maat gemaakte sportprogramma’s voor kinderen met een chronische ziekte. Daarnaast vond in april de eerste editie van Varen voor Sophia plaats; een parade van 25 schepen op de Maas gevuld met relaties in actie voor het goede doel. We sloten het jaar weer af met een bijzonder sfeervol lichtjesdiner in de Laurenskerk in Rotterdam.

Naast de werving voor het Kinderhersencentrum werden er weer mooie projecten voor ouders en patiënten gerealiseerd zoals de inrichting van nieuwe familiekamers en aanschaf van comfortabele buidelstoelen voor ouders van de allerkleinsten. Meer over dit soort projecten kunt u hier lezen.

Bijzondere acties
Er was onverminderd animo om ook in 2019 weer talloze prachtige acties voor het Sophia Kinderziekenhuis op touw te zetten. Zoals de sneakerlijn van Nicolette van Dam en Bas Smit, de campertocht van de Gazz Monkeys, maar ook jaarlijkse acties als de Omloop op Goeree Overflakkee, de Truckshow en het bowlingtournooi de Nacht van Schiedam.  Daarnaast ontwikkelde baby- en speelgoedmerk Little Dutch een pop geïnspireerd op 'Sophia'. Zij is inmiddels in de webshop van de Stichting Vrienden maar ook in vele winkels verkrijgbaar. We worden breed gedragen door de samenleving. En dat is iets dat we koesteren.

En verder
Het aantal fondsaanvragen in 2019 laat een stijgende lijn zien evenals het aantal honoreringen. Verder dragen de inkomsten uit nalatenschappen in 2019 fors bij aan de totale groei van de opbrengsten. De Stichting Vrienden van het Sophia heeft zich in 2017 aangesloten bij Toegift.nl. Een initiatief van Erkende Goede Doelen om nalaten bespreekbaar te maken en het publiek te informeren over het opnemen van Goede Doelen in het testament. In 2019 is een nalatenschapsbrochure ontwikkeld en verspreid onder verzorgingshuizen en notarissen. Ook online is deze informatie beschikbaar.

Extra css classes 
groen_dia

Foundersclub

In 2019 hebben we, in samenwerking met ABN AMRO - Mees Pierson, genodigde relaties de mogelijkheid geboden om Founder te worden van het Kinderhersencentrum. Met een donatie vanaf 5.000 euro draagt deze groep founders bij aan de oprichting van het Kinderhersencentrum. En kan een belangrijke stap in het realiseren van gezondheidswinst voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand of hersenaandoening gezet worden

We hebben tientallen relaties bereid gevonden vanaf 5.000 euro in te stappen als “founder” van het Kinderhersencentrum waarbij enkelen van hen ook aanzienlijke bijdragen hebben gedoneerd wat resulteerde in een prachtige opbrengst van 657.500 euro. Zij ontvingen zij o.a. een certificaat uitgereikt door Hoogleraar Neuropsychologie, en gastspreker tijdens deze bijeenkomst, Erik Scherder. Wilt u ook Founder worden van het Kinderhersencentrum, klik dan hier.
 

Arie Rolloos, Arthur Bouw en Peter Leenheer tekenen onder het toeziend oog van Hoogleraar Eric Scherder hun certificaat als Founder van het Kinderhersencentrum. 

Acties in 2019

Vooruitblik 2020: ondersteuning van het Sophia Moeder en Kind Centrum

In 2020 ligt de focus op steun voor projecten in het Sophia Moeder en Kind Centrum. De beste start voor moeder en kind begint bij de zwangerschapswens. Door voortschrijdende kennis en innovaties kunnen steeds meer aandoeningen tegenwoordig al vóór de geboorte vastgesteld en behandeld worden, met betere vooruitzichten op levenslange gezondheid. Maar ook om kinderen de beste start en vooruitzichten te geven na de geboorte. Hier is onderzoek en apparatuur voor nodig.

Corona virus
Het zijn moeilijke tijden voor iedereen, zowel privé als zakelijk. Relaties maken zich grote zorgen om hun bedrijf en/of hun gezondheid. Veel wervende activiteiten zijn afgelast en het jaar zal er daardoor anders uit zien. Wellicht wordt het voor sommige bedrijven en donateurs lastig om het Sophia dit jaar te steunen in de vorm van een donatie. Ondersteuning in de vorm van tijd, kennis, creativiteit of het delen van persoonlijke netwerken kan echter ook heel waardevol zijn. We zullen ons erop blijven richten om gezamenlijk de grote droom te realiseren; een betere toekomst voor zieke kinderen.
 
Extra css classes 
aqua_dia

Steunt u ons ook?

Fondsenwerving en het Sophia zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De overheid en de zorgverzekeringen dragen in belangrijke mate bij aan de financiering van behandelingen. Maar voor een zo goed mogelijke begeleiding van patiënten, onderzoek naar oorzaken van ziekten en nieuwe behandelmethoden, onderwijs en ontspanning, zijn aanvullende middelen nodig. U kunt helpen zieke kinderen een betere toekomst te geven door de Stichting Vrienden van het Sophia te steunen. We geven een aantal mogelijkheden.

Word Bedrijfsvriend

Dat kan al vanaf 1.000 euro per jaar. Als Bedrijfsvriend maakt u deel uit van de bedrijvenkring van Stichting Vrienden van het Sophia en onze bijzondere missie: een wereld met minder zieke kinderen, meer genezing en betere kwaliteit van leven. Uw structurele bijdrage komt ten goede aan projecten en onderzoeken die het hardst nodig zijn.

Word Vriend

Zorgverzekeraars vergoeden de medische zorg van het Sophia. Zaken die niet direct tot de medische zorg behoren, moet het Sophia op andere wijze financieren. Dit zijn vaak de belangrijke extra’s die het ziekenhuisverblijf voor ouders en kinderen prettiger maken. Daarom is uw hulp voor familiekamers, speelkamers, voorlichtingsmateriaal en extra comfort hard nodig. Alleen bij voldoende schenkingen kunnen we dit soort projecten realiseren.

U kunt al Vriend van het Sophia worden door het Sophia jaarlijks met 20 euro te steunen. Méér geven kan natuurlijk altijd.

Sponsor een onderzoeker

U kunt ook een onderzoeker sponsoren. Zo wordt uw steun heel concreet en voelt deze niet als de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat. En het biedt u voordelen, want als sponsor:

  • Houdt de onderzoeker u op de hoogte van zijn of haar vorderingen
  • Kunt u de onderzoeker vragen presentaties bij uw bedrijf of rondleidingen door het laboratorium te geven.

Start een actie

Sluit u aan bij of sponsor een van onze evenementen. Stap samen met uw collega’s en/of relaties op de fiets tijdens Sporten voor Sophia. Of doe met uw school mee met de Lichtjestocht.

U kunt natuurlijk ook een eigen actie voor het Sophia organiseren. Meer weten? Neem dan contact op met Carol Smit of Mariska Kavelaar (010 703 6750) en vraag naar de mogelijkheden.

Doneer aapjes

U steunt het Sophia ook door bijvoorbeeld de speciale knuffelaapjes aan het Sophia te doneren. Deze bieden patiëntjes steun en troost. Bovendien gaat de opbrengst naar onderzoek in het Sophia.

Nalaten aan het Sophia Kinderziekenhuis

Met uw nalatenschap kunt u nog één keer opkomen voor wat u belangrijk vindt.
U kunt ervoor kiezen om de Stichting Vrienden van het Sophia als (mede-)erfgenaam (erfstelling) op te laten nemen in uw testament of door middel van een legaat. In onze brochure delen we onze kennis over nalaten met u. Vraag hier aan.

 

 

#1C3A71

Het Sophia heeft er een nieuwe ambassadeur bij: Davina Michelle

Samen met andere ambassadeurs draagt zij het Sophia Kinderziekenhuis een warm hart toe.

aan

 

'Ik vind het Sophia kinderziekenhuis enorm belangrijk! Kinderen zijn de toekomst en de kinderen die hier liggen hebben een valse start. Ik hoop als ambassadrice een klein steentje bij te dragen om de kinderen weer kind te laten zijn.’

Davina Michelle, artiest

‘Als geboren Rotterdammer draag ik namens RWG graag bij aan de gezondheidszorg in onze stad. Wat is er mooier dan het steunen van het Sophia, waar een team van topspecialisten zich 100 procent inspant om kinderen een gezonde toekomst te geven.’
Ronald Lugthart, directeur Rotterdam World Gateway

‘Uiteraard ben ik vol trots Vriend en ambassadeur van het Sophia. Een gelukkig en gezond leven is niet altijd vanzelfsprekend. Daarom dragen we het Sophia een warm hart toe.’
Arthur Bouw, mededirecteur PMA Group

‘Omdat ik als vader van dichtbij de grote waarde van gezonde kinderen ken, ambieer ik hetzelfde voor zoveel mogelijk andere jongens en meisjes. Het werk dat artsen en onderzoekers in het Sophia verrichten, is bewonderenswaardig. Maar daarvoor is extra onderzoek én dus extra geld nodig. Daarom zet ik mij graag in als ambassadeur van het Sophia Kinderziekenhuis.’

Prins Pieter Christiaan van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven

‘De afgelopen jaren mocht ik mij op een bijzondere wijze inzetten voor het Sophia Kinderziekenhuis. Als gastvrouw van het Sophia Lichtjesdiner heb ik van dichtbij gezien hoeveel mensen het Sophia een warm hart toedragen. Ontzettend bijzonder en…hard nodig!’
Joke Bruijs, artiest

‘Het liedje 'De glimlach van een kind' heeft nog nooit zoveel betekenis gekregen als de keren dat ik in het Sophia Kinderziekenhuis kwam. Op zulke momenten voel ik me als artiest nuttiger dan ooit! Daarom zet ik mij nu in als ambassadeur van het Sophia kinderziekenhuis.’
Ali B, artiest

‘Als jurylid van Sophia Got Stars kwam ik in aanraking met het Kinderziekenhuis. Ik had het voor geen goud willen missen en ben trots om mijzelf ambassadeur te mogen noemen.’
Timor Steffens, danser

‘Ik krijg kracht van de positiviteit van de kindjes in het ziekenhuis en verblijd hun graag met af en toe een bezoek. Eerder zamelde ik tijdens mijn International Tournament geld in voor het Sophia Kinderziekenhuis. Ik ben blij om mijn steentje bij te kunnen dragen aan dit bijzondere ziekenhuis.’ 
Robin van Persie, (voormalig) profvoetballer
 
Extra css classes 
aqua_dia

U bent hier

Financieel jaarverslag